Nazorg Piercing

❖ De piercing moet worden beschouwd als een wond en als zodanig worden behandeld. Om de genezing zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, moeten de onderstaande regels in acht genomen worden. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Een goede lichamelijke conditie en gezonde levensstijl dragen tevens bij aan een voorspoedige genezing.

❖ In het piercingkanaal vormt zich een nieuwe huid, 1mm in 4-5 dagen. Als dit huidje is gevormd zijn de wond en huid weer gesloten. Dit nieuwe kwetsbare weefsel moet in 2-8 maanden dikker en steviger worden. Te vroeg wisselen van het 1ste sieraad kan deze nieuwe kwetsbare huid beschadigen en tot een ontsteking leiden. Een nieuwe piercing is nooit binnen een paar dagen genezen. Wees dus geduldig en luister naar je eigen lichaam.

❖ Direct na het piercen kan de plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of een te kort staafje hebt laten zetten is er een grotere kans op infecties en complicaties. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten.

❖ Raak de piercing niet of zo min mogelijk aan met de handen. Moet dit om één of andere reden wel, was dan eerst goed je handen. Beweeg of draai het sieraad niet in de wond.

❖ Let op! Overmatig reinigen is niet altijd verstandig, de hele dunne huid van het piercingkanaal kan daardoor geïrriteerd raken. Spoel de omgeving van de wond tijdens het douchen goed na met schoon water (totdat deze geheel is genezen). Let op dat zeep niet in de wond komt. Indien gebruik van zeep gewenst is neem dan bij voorkeur een PH neutrale, hypoallergene, ongeparfumeerde zeep. Geen desinfecterende zeep gebruiken. Dep de omgeving van de wond na het wassen voorzichtig droog met een schone handdoek of schone tissue. Na de genezing is regelmatige reiniging met schoon water voldoende. De piercing na het wassen zoveel mogelijk droog houden.

❖ Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak geen gebruik van een stoombad en sauna. Vermijd de directe straling van zon en zonnebank; dit kan een verbranding van het wondkanaal veroorzaken en een stimulatie van celgroei opleveren wat voor woekering van granulatieweefsel kan zorgen.

❖ Smeer nooit zalf of vaseline in/op de wond. Gebruik geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine. Draag geen pleisters of verband over/op de piercing. Draag altijd schone kleding.

❖ Sporten en het dragen van (te) strakke kleding kan bij elke piercing (met name bij een navelpiercing) een behoorlijke vertraging opleveren bij de genezing. Druk en wrijving veroorzaakt door ongelukjes komt vaak voor; bijvoorbeeld door anderen, vrienden en huisdieren. Vrijwel alle problemen met een piercing zijn gerelateerd aan druk en wrijving.

❖ Om infectiegevaar en dichtgroeien van de wond te voorkomen, mag het sieraad tijdens de genezing niet worden verwijderd, tenzij er sprake is van een allergische reactie. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of extreme pijn contact op met de huisarts.

❖ Bij piercen kunnen complicaties ontstaan, zoals infecties, allergische reacties, abcessen en littekenweefsel vorming. Bij lichte irritaties kun je in 1ste instantie een oplossing gebruiken van 1 liter water (10 min. gekookt) met 9 gr. keukenzout. Gebruik nooit alcohol of waterstofperoxide om je piercing te reinigen!

❖ Een tong- of lippiercing verdient extra aandacht. Poets en flos geregeld de tanden en houdt de mond plaquevrij met bijv. een tandpasta op zoutoplossing basis. Bij voorkeur spoelen met 40-45 gr C° warm zout water, de zwelling zal hierdoor sneller afnemen. Spoelen met speciaal mondwater (alcoholvrij) mag ook.

❖ Om te voorkomen dat het tandvlees geïrriteerd raakt en er stukken van tanden of tandglazuur af kunnen breken, is de 1ste piercing altijd een langer staafje i.v.m. opzwellen van de tong a.g.v. de ontstekingsreactie. Meestal is het na 1-2 weken mogelijk deze te wisselen voor een korter staafje. Na 8-12 weken is de tong weer normaal dun en kies je de juiste staaflengte die past bij je tong. Kriebelingen/tintelingen in het puntje of zijkant van je tong zijn normaal tijdens de genezing, deze verdwijnen na 1-2 weken. Een eventuele witte uitslag verdwijnt na 1-2 weken. Omdat je iets lichaamsvreemd in je mond hebt komt er extra speekselproductie op gang, je zult daarom vaker moeten slikken. Bij een heftige ontstekingsreactie kan er een zwelling van lymfeklieren optreden, neem dan contact op met de huisarts.

❖ Vermijd roken (4 weken), zoenen (2 weken) i.v.m. overdragen van een SOA en/of ander oraal contact gedurende het genezingsproces. Vermijd pittig gekruide voedingsmiddelen, alle prikhoudende frisdranken, ijsblokjes en kou.

❖ Gemiddelde genezingstijden: oorlel 6 -9 weken, oorkraakbeen 3-9 maanden, neus 7-9 weken, lip 7-9 weken, wenkbrauw 6-8 weken, tong 4-6 weken, navel 6-9 maanden, tepel 3-9 maanden.

❖ Aarzel niet om te bellen, te appen of te mailen als je vragen of klachten hebt over de piercing.