NAZORGINSTRUCTIES

Vanaf 1 juli 2006 zijn de nazorginstructies van tattoos wettelijk vastgelegd en mag hier niet meer vanaf geweken worden. Wij mogen bijvoorbeeld geen zalf meer aan je meegeven en de nazorgregeltjes wijken hier en daar af van wat we tot nu toe gewend waren. Het voordeel hiervan is wel dat elke tattoo studio in Nederland het zelfde advies meegeeft. Je krijgt na afloop nazorginstructies mee naar huis, zoals beschreven door de overheid en wettelijk verplicht vanaf 1 juli 2006.

Wij zijn erg streng wanneer het aankomt op de nazorg van een nieuwe tattoo! Uiteraard is het ieders keuze om de nazorginstructies nauwkeurig te volgen, maar wij zeggen altijd “het zetten van een tattoo is 50%, de nazorg is de andere 50%. Zorg je niet goed voor jouw nieuwe tattoo, dan zal hij niet mooi genezen. Lees daarom de volgende punten goed door!

❖ Met de juiste verzorging zal je tattoo eruit blijven zien alsof hij gisteren is gezet! Volg daarom de onderstaande punten exact en trouw op! Goede persoonlijke hygiëne is een absolute must voor een voorspoedige genezing. Let op: wij kunnen altijd zien wanneer een tattoo niet goed (genoeg) is verzorgd!

❖ De genezingstijd bedraagt gemiddeld 1-3 weken, afhankelijk van het formaat, de plek en de lichamelijke conditie. De tattoo ziet er dan genezen uit, maar het duurt zeker 2 maanden(!) voordat de huid volledig is hersteld. De inkt is aangebracht in de 2de huidlaag en wordt beschermd door een wat ondoorzichtig nieuw laagje. Tijdens het genezings- proces ziet de tattoo er daarom iets lichter en troebel uit. Dit is normaal en heeft te maken met het herstellen van je huid.

❖ Een net geplaatste tattoo is in feite een schaafwond en dient als zodanig te worden behandeld. In een wond kan vuil terecht komen die daardoor kan ontsteken. Zorg dat je de tattoo altijd verzorgt met schone handen. Laat de tattoo nooit door anderen aanraken i.v.m. het overdragen van bacteriën; kijken doe je met je ogen en niet met je handen! Als de tattoo op een lastige plek zit, laat iemand dan (met schone handen!) assisteren met de verzorging.

❖ Tijdens het genezingsproces mag de tattoo niet te nat worden en absoluut niet weken! Douchen mag, maar niet te lang en te warm en vermijd direct contact met de douchestraal en shampoo. Blijf 2 weken uit de sauna, (bubbel)bad, chloorzwembad en open zwemwater i.v.m. infectiegevaar. Was en verzorg de tattoo zoals hieronder beschreven.

❖ Laat tijdens de genezingsperiode het sporten even voor wat het is; lichamelijke inspanning (fitness, aerobics) en fysiek contact (voetbal, vechtsport) kan de nieuwe beschermende huidlaag beschadigen, zweet kan de tattoo doen irriteren.

❖ Direct na het zetten: laat de door ons aangebrachte folie minimaal 1 tot maximaal 3 uur zitten. Daarna voorzichtig verwijderen en weggooien. Was de tattoo vervolgens heel zachtjes en zorgvuldig met alleen de vingertoppen met de zeep die je hebt meegekregen. Gebruik geen washandje of spons en niet scrubben! Na het wassen de tattoo voorzichtig droog deppen (niet wrijven!) met een schoon stuk keukenrol. Gebruik geen handdoek! Laat de tattoo 5 min aan de lucht verder drogen. Dep met schone vingers een dun laagje Bepanthen op de tattoo, probeer inwrijven te vermijden.

❖ De komende 2 weken; 2 x per dag (ochtend/avond) heel voorzichtig deppend wassen. De 1ste 3 dagen minimaal 5 x per dag dunnetjes deppen met Bepanthen of vaker als nodig, daarna overstappen op de speciale nazorgcrème, ook minimaal 5 x per dag. Let op: het is zeer belangrijk om de tattoo niet te droog te laten worden om overmatige korst/velletjes vorming/scheuring te voorkomen. Dep echter nooit te dik en teveel, de wond kan dan niet ‘ademen’ waardoor de inkt uit de huid weg kan vloeien. Wij raden aan om de tattoo ook na de genezingsperiode in te smeren met een vettige crème waardoor de tattoo lang mooi zal blijven.

❖ Gebruik alleen de meegekregen producten om de tattoo te verzorgen en laat deze nooit door anderen gebruiken i.v.m. het overdragen van bacteriën en de kans op infecties. Gebruik nooit vaseline, vaseline heeft geen helende werking, het sluit de wond alleen maar af. Druppel nooit desinfecteermiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond!

❖ De 1ste nacht zou de tattoo kunnen afgeven, dit is normaal. Wij raden het afdekken met folie en kleding af. Mocht je toch met kleding willen slapen, dep de tattoo in met een heel dun laagje Bepanthen en dek hem af met een schoon stuk huishoudfolie (indien nodig vastplakken met huidvriendelijke tape). Hiermee voorkom je dat de tattoo door wondvocht en overtollig inkt aan het shirt en beddengoed blijft vastplakken. Mocht dit toch het geval zijn, trek de stof nooit van de tattoo, maar maak de stof eerst goed nat. Slaap liever niet op de getatoeëerde plek i.v.m. irritatie.

❖ Na 3-4 dagen ontstaan er korstjes/velletjes die er vanzelf afvallen. Let op: krab/pulk deze er nooit af, je trekt daarmee de inkt uit de huid en brengt schade toe aan lijnen en schaduwen! Het is normaal en een goed teken dat de tattoo tijdens het genezingsproces gaat jeuken, jeuk = genezing. Als de jeuk onhoudbaar wordt, smeer dan een heel dun laagje zalf of sla met de vlakke hand op de getatoeëerde plek. Let op: wij kunnen altijd zien wanneer de korstjes/velletjes er voortijdig af zijn gepulkt!

❖ Laat de tattoo zoveel mogelijk luchten zonder hem af te dekken. Indien noodzakelijk i.v.m. werk kun je hem de 1ste 2 dagen afdekken met een schoon stuk huishoudfolie om schuur/kleef contact met kleding te vermijden. Maar liever niet!

❖ Schuring is funest voor de nieuwe tattoo! Draag daarom altijd schone en luchtig zittende katoenen kleding. Draag geen wol, polyester of andere synthetische stoffen, er kunnen haartjes in de wond blijven kleven of de wond kan geïrriteerd raken. Vermijd – indien mogelijk – het dragen van strakke kleding en een bh als de bandjes over de tattoo vallen. Draag met een voet tattoo bij voorkeur open schoenen of slippers. Binnenshuis zo min mogelijk sokken en schoenen dragen.

❖ Je dient extra alert te zijn als je een huisdier hebt en/of werkt met dieren en/of voedselwaren i.v.m. het overdragen van bacteriën. Let er dan vooral op dat je altijd met schone handen de tattoo aanraakt/verzorgt en schone kleding draagt.

❖ De getatoeëerde plek tijdens het genezingsproces niet scheren, anders scheer je de korstjes/velletjes er voortijdig af!

❖ De grootste vijand van een tattoo is de zon; (fel) zonlicht zal de inkt doen verbleken en vervagen. Stel de tattoo na het zetten 3-4 weken niet bloot aan direct zonlicht of de zonnebank, ook niet met een zonnebrandmiddel! Gebruik ook na genezing tijdens het zonnen of langdurige blootstelling aan direct zonlicht altijd een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30). Zo blijft de tattoo heel lang mooi en helder.

❖ Raadpleeg altijd de huisarts bij hevige pijn, extreme roodheid, zwelling, bloeding, pusvorming en kleurverandering.

❖ Aarzel nooit om contact op te nemen mocht je vragen en/of klachten hebben over de tattoo. Je kunt tot 2 maanden na het zetten van de tattoo terecht voor controle. Indien nodig krijg je een gratis touch-up, mits de nazorginstructies exact zijn opgevolgd. Bij een gratis touch-up worden altijd minimaal €10 en maximaal €15,00 materiaalkosten in rekening gebracht.

JADE 240 3316 LJ DORDRECHT

ALLEEN OP AFSPRAAK

× Direct contact via WhatsApp!