Zitten er risico's aan het zetten van tattoos?

Ja, er zitten een aantal risico’s aan het zetten van tattoos. Het kan een enkele keer voorkomen dat je tijdens en/of na het zetten een allergische reactie krijgt op de inkt. Dat weet je nooit vantevoren.

Daarnaast komt het wel eens voor dat er tijdens en/of na het zetten een onderhuidse inktexplosie plaatsvindt, een zogeheten ‘blowout’. Soms gebeurd dat door onkunde of haastwerk, soms komt dat doordat de huid te dun is of niet goed reageert op de inkt.

De GGD vindt het van belang om je van te voren goed te informeren over een aantal mogelijke risico’s. Omdat het bij het aanbrengen van een tattoo gaat om een huid doorborende handeling, moet door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur voorkomen worden dat je besmet wordt met bloed overdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C of HIV.

Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tattoo er niet mooier op maken.

Wij zetten tattoos vanaf 16 jaar. Onder de 16 jaar wordt een tattoo sterk afgeraden, aangezien het lichaam nog in de groei is en je nog niet (goed) kunt overzien en in kunt schatten wat de consequenties zijn van het hebben van 1 of meerdere tattoos.

Voordat je een tattoo laat aanbrengen wordt je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld.

Hoe werkt tatoeëren?

Tijdens het aanbrengen van een tattoo worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen in de 2de huidlaag aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de VWA, Keuringsdienst van Waren.

Voordat de tattoo wordt aangebracht, wordt de huid zonodig met een nieuw wegwerpscheermesje geschoren en met 80% alcohol schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Het aanbrengen van een tattoo moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor jou gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid.

Tijdens het aanbrengen van de tattoo worden tissues gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid.

De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van je tattoo handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan de tattoomachine, een tissue of je huid.

Na afloop wordt de tattoo verzorgd en afgedekt.

Wat zijn jullie prijzen?

Aangezien geen enkele tattoo hetzelfde is, vinden wij het eerlijker om per tattoo de prijs te bepalen. De prijs wordt bepaalt door het formaat, de plek en de moeilijkheidsgraad van de tattoo. Het starttarief is €65 voor een losse tattoo. Denk daarbij aan een klein hartje, een pijltje, een kort woordje of kleine naam. Voor grotere stukken hanteren we een uurtarief van €100. Voor de meeste tattoos maken we een nieuw en exclusief ontwerp, daar moet apart voor worden betaald. De prijs voor een ontwerp ligt tussen €50 en €150, afhankelijk van de wensen van de klant. Je krijgt dan de garantie dat we jouw ontwerp nooit een 2de keer zullen zetten.

Wat is jullie werkwijze?

Een intake gesprek is bij ons niet nodig, alle voorbesprekingen doen we via WhatsApp. Als je een bepaalde wens, idee of eigen ontwerpje hebt, dan kun je die geheel vrijblijvend een appje sturen. Vervolgens wordt door ons bekeken of het binnen onze stijl past en of we het leuk vinden om te zetten. Je krijgt altijd een eerlijk antwoord en advies. Als we de tattoo kunnen en willen zetten geven we je de prijs. Ga je daarmee akkoord bent, dan sturen we je via WhatsApp een Tikkie voor de aanbetaling. Je krijgt het ontwerp 1 tot 3 dagen via WhatsApp toegestuurd, uiteraard is het dan nog mogelijk om aanpassingen te maken indien nodig.  Voorafgaand aan de behandeling bespreken we je wens, de mogelijkheden en het te verwachten resultaat. Aan de hand van een aantal foto’s (in daglicht genomen) die je ons via WhatsApp stuurt, krijg je een indicatie van het aantal behandel die nodig zullen zijn om het gewenste resultaat te behalen en wat de te verwachten kosten zullen zijn. 

Kan iedereen worden behandeld?

Bij ons kan er vanaf 16 jaar een tattoo worden gezet, mits de gezondheid het toelaat. Vanaf 16 heb je geen toestemming meer nodig van een ouder of wettige vertegenwoordiger.

Wanneer mag ik niet behandeld worden?

Bij ons moet je minimaal 16 jaar zijn om een tattoo te laten zetten. Ben je zwanger? Dan zal je moeten wachten tot na de bevalling. Ook als je zongebruind bent, raden we je aan om even te wachten tot de huid weer de normale kleur heeft. Indien je een huidaandoening hebt (bijv. acnee of psoriasis) moet je eerst overleggen met de behandelend arts.

Zijn er zichtbare bijwerkingen na het zetten?

In de meeste gevallen niet. Het kan echter een enkele keer voorkomen dat je een allergische reactie krijgt door de inkt of een nazorgproduct. Neem in dat geval altijd contact met ons of een huisarts op. Eventuele complicaties zoals oppervlakkige brandwonden, pigmentaire veranderingen of littekens, zijn zeldzaam. Wel kan de behandeling lichte roodheid, een lichte zwelling, kleine blaasjes en een branderig gevoel veroorzaken. Dit trekt meestal binnen 1-2 dagen weg.

Hoe lang duurt het zetten van een tattoo?

Dat is geheel afhankelijk van het formaat, de plek, de hoeveelheid detail, de moeilijkheidsgraad, hoe goed de huid de inkt accepteert en hoe goed en hoe lang jij kunt blijven zitten.

Is het pijnlijk?

Daar gaan we niet over liegen. Het laten zetten van een tattoo is zeker niet zonder fysiek ongemak. Uiteraard zal de mate van ongemak per persoon, per plek en per tattoo verschillen. De meest gehoorde woorden bij ons in de studio zijn ‘irritant’, ‘gemeen’, ‘vals’, ‘scherp’ en een enkele keer ‘pijnlijk’. Veel dames vinden het vergelijkbaar met het epileren van de wenkbrauwen, de venijnigheid van het uittrekken van een haartje.

Outlines worden vaak als scherp en snijdend ervaren, bijvoorbeeld wanneer je je snijdt met een keuken- of hobbymesje. Schaduwen worden meer als schrijnend ervaren, alsof er met een schuurpapiertje een aantal keer over de huid wordt geschraapt.

We adviseren liever geen Emla of andere verdovende zalf te gebruiken, dit zou de inktopname in de huid negatief kunnen beinvloeden.

Hoe lang duurt het voordat de tattoo is genezen?

In de regel duurt het 2 tot 4 weken voordat een tattoo oppervlakkig (1ste huidlaag) is genezen. De onderliggende genezing in de 2de huidlaag duurt 2-3 maanden. De inkt heeft die tijd nodig om zich te nestelen in de huidcellen. Het is dus belangrijk dat je jouw nieuwe tattoo iedere dag blijft verzorgen, dat bevordert het herstel.

De tattoo is gezet, wat nu?

Onthou altijd dat huid natuurlijk niet is gemaakt om een naald en inkt in zich te krijgen. Na de behandeling kan lichte roodheid en zwelling optreden en zal de bewerkte huid branderig aanvoelen. Dit zal na enkele uren wegtrekken, soms kan dat 1-2 dagen duren.

Wanneer je de dag(en) na je behandeling twijfelt of je huid wel goed aanvoelt of er wel goed uitziet, voel je absoluut niet bezwaard om met ons of de huisarts contact op te nemen!

LET OP! Het is erg belangrijk dat je in de weken na de behandeling minimaal 1,5 liter water per dag drinkt. Dit bevordert het herstel van de huid en zorgt ervoor dat de losgeslagen inktdeeltjes sneller door het lymfesysteem worden afgevoerd.

Mag ik douchen, zwemmen en sporten?

Het is heel belangrijk dat de wond zo snel en zo netjes mogelijk dicht gaat. Infectiegevaar ligt de 1ste dagen na het zetten altijd op de loer! Zwemmen en een bezoek aan de sauna worden daarom ten zeerste afgeraden tot 3 weken na het zetten. Je kan alleen in bad als de tattoo niet in aanraking komt met het water. Je mag douchen, maar niet te lang en niet te warm, de tattoo mag niet gaan weken. Als je hebt gedouched moet je de tattoo voorzichtig droog deppen met een schoon stuk keukenrol.

Contact sporten (bijv. voetbal, basketbal, korfbal en vechtsporten) worden eveneens afgeraden ivm infectiegevaar en schuring. Fitness en hardlopen mag wel, maar pas altijd op met contact met anderen of vieze sportschoolapparatuur.

Kan ik met een zongebruinde huid worden behandeld?

Het beste resultaat bereik je met een ongebruinde huid. Probeer daarom de zon te vermijden of smeer je in met minimaal faktor 30 voor een periode van minimaal 2 weken vóór het zetten. Ga ook niet onder de zonnebank en gebruik geen spray-tan of zelfbruiner.

JADE 240 3316 LJ DORDRECHT

ALLEEN OP AFSPRAAK

× Direct contact via WhatsApp!